Túrógombóc

Jó régen csináltam túrógombócot, pedig a család szinte minden tagja imádja. Amint bejelentettem, hogy mi a terv vasárnapra, máris örültek, pedig még üres volt a pocak… Még Apu sem tudott ellenállni, és csak ezért betért hozzánk egy falásra. ;)

Hozzávalók:

gombóchoz:
50 dkg túró (Bakony túrót használok)
15 dkg búzadara (~12 enyhén púpozott evőkanál)
2 tojás
1 evőkanál cukor
csipet só

pirított morzsához:
csészényi zsemlemorzsa
1 kanál zsiradék
1 teáskanál cukor
csipet só

tálaláshoz:
1 pohár tejföl
porcukor

A gombóc hozzávalóit reggel, vagy előző este alaposan villával összekerem (lusta mód, szóval nem szoktam felverni a tojásfehérjét habbá vagy ilyesmi, semmi faxni, keverünk, és főzünk, fini lesz ígérem :D). Ezután 1-2 órát álljon minimum, hogy a gríz megduzzadhasson.
Ha eljött az idő (20 percen belül tálalunk) csipet sóval kb. 3 liternyi vizet melegítek, a masszából vizes kézzel gombócokat formázok és a forró vízbe dobom őket.
A morzsát a főzés alatt csinálom: meleg zsiradékra dobom a prézlit és 1 kanálnyi cukrot (ettől finom ropogós lesz és hamarabb megpirul). Vigyázva, hogy le ne égjen szép aranybarnára pirítom.
Kb. 10-15 perc csendes forralás után szűrőkanállal óvatosan a pirított morzsába szedem a remegő gombócokat és a tálaláshoz már csak rengeteg tejföl és a porcukor kell.

Tipp! Túrógombóc rajongók 4 személyre már dupla adagot készítsenek, akkor nem nyifog senki, hogy keveset kapott!

Vélemény, hozzászólás?