Zöldbab leves vajgaluskával

Még mindig itthon betegeskedem, az influenza beköltözött a torkomba, ami nem fáj, ellentétben a gyomrommal és a hasammal. Mivel az emésztőrendszeremet támadta meg, kicsit limitált mit fogyasztok, de ez semmiképpen nem hathat ki a családomra!
Így aztán ma valami gyors menüt dobtam össze, ami legalább részben mindenki körében sikert arat – könnyű, de tartalmas levest és daramorzsát.


Hozzávalók:

1 csomag leveszöldség
(3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 csokor petrezselyem)
1 nagy krumpli
(férfi ökölnyi)
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg mirelit vajbab
só, bors
olaj

a vajgaluskához:

1 tojás
rétes liszt
vaj
csipet só, bors

A leveses edényemben olajat forrósítottam, erre dobtam a felkockázott fehérrépát. Amíg ez picit “pirult” (fedő nélkül!), megtisztítottam a sárgarépát is, és felkarikázva ezt is párolni kezdtem. Finomra vágott petrezselymet hintettem rá, mellé tettem a héjától megfosztott, egészben hagyott vöröshagyma fejet, és a zúzott fokhagymát. Megpucoltam, és felkockáztam a krumplit, ezt is a lábosba dobtam, mindent jól átforgattam és rázúdítottam a mirelit babot.
Amikor átforrósodott a zöldség kavalkád, pici étkezési keményítővel meghintettem, és felöntöttem annyi forró vízzel, hogy ellepje. Forrás után 10 percig főztem, majd beleszaggattam a vajgaluskákat.

A vajgaluskához egy tojást, egy evőkanálnyi puha vajat és annyi lisztet szoktam elkeverni, hogy még puha, de nokedlinél jóval keményebb tésztát kapjak. Általában bors, só és petrezselyem kerül bele, de ha a családom szeretné, bizony szívesen enném kaprosan is. A forró levesbe teáskanállal szaggatom, és utána 5 percig hagyom a kész ételt pihenni.

Tipp! Ez a leves savanyítva, tejföllel is nagyon finom.

(Anyja)

Vélemény, hozzászólás?