Reform sajtos

Az egészségesebb életmód jegyében már lassan egy éve igyekszem finoman, az ízélmények sérülése nélkül változtatni az itthon készülő ételek alapanyagain. Nem kerülhette el sorsát az egyszerű pogácsa sem. Nem olyan rég egy orosz élelmiszerboltban vásárolt, hatalmas pohár joghurt hozta meg az ihletet, így készült az ízletes és egészségesebb ropogtatnivaló, ami oly nagy sikert aratott a kolleganőim körében is.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
(20 dkg teljeskiörlésű, 10 dkg graham, 20 dkg rétes)
20 dkg vaj
2 ömlesztett sajt kocka
1 nagy pohár natúr joghurt (fél liter)
2 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
köménymag, ízlés szerint

*
20 dkg reszelt sajt
1 tojás
2-3 evőkanál tej

A liszteket a sütőporral összeszitáltam, elkevertem a vajjal, a joghurttal, sóval, köménymaggal és az ömlesztett sajtkockákkal. A masszát egy éjszakára a hűtőbe tettem. Reggel vékonyra nyújtottam a tészta felét és tejjel elkevert tojássárgájával megkentem, sajttal és köménnyel megszórtam, formára vágtam, majd papírral bélelt tepsiben, forró sütőben (200 fok), kb. 15 perc alatt, a sajt pirulásáig sütöttem.
Nagyon sok lett belőle (összesen 6 tepsi), és úgy alakult, hogy a tészta másik felét csak 2 nappal később tudtam kisütni. Ez még finomabb volt, mint az 1 nap után készült verzió, ezért legközelebb hagyom tovább állni.

(Anyja)

Vélemény, hozzászólás?