Sült oldalas

Amióta olvastam a Malackarajon a zsíros kenyér filozófiájáról nem tudom kiűzni a fejemből a gondolatot, hogy de jó lenne újra enni Anyuci-féle sült oldalast.
Tegnap eljutottam oda, hogy megvettem a húst – kaptam megfelelően csinosat és frisset. Ma reggel pedig felkeltem korán, hogy legyen idő megsütni, hiszen az étel elkészítési ideje összesen kb. 90 perc.

Hozzávalók:

1 kg oldalas
2 fej hagyma
1/2-1 kg disznózsír
(több zsírral “bulikaja”)
1 fej fokhagyma
2 dl víz
ízlés szerint

A megmosott húst a csontok mentén darabolom, sózom.
A zsír serpenyőben (lehetőleg teflon) forrósítom, és a húst megkapatom benne, majd beledobom a tisztított, felezett vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket.
Felöntöm a vízzel és addig rotyogtatom, amíg a levét elfövi és piros-ropogósra sül.
Ez ma úgy nézett ki, hogy fél órára lefedtem, majd fél órát sült fedő nélkül – az utolsó 10 percre felemeltem a lángot.

Nyers céklasaláta volt hozzá és puha kenyér.

Tipp! Mi ritkán esszük melegen, mert elég “nehéz” szaga van, amikor készül. Hagyjuk kihűlni, megdermedni, és hűvös napokon, meleg teával nagyszerű vacsora vagy reggeli.
A husi legyen mindig betakargatva a hagymáktól illatos zsírral, akkor akár sokáig is eláll(na)…

(Anyja)

Vélemény, hozzászólás?