Húsvéti készülődés: mini kuglóf teszt

A napokban érkezett meg a Tchibo-tól rendelt csomagom, aminek túlnyomó része szilikonos sütőformákat tartalmaz. Már amikor válogattam is a kuglóf izgatott legjobban, bár a mini tortaforma is nagyon izgi! Klasszikus muffin sütőm van, de azt reméltem, új lehetőségeim nyílnak majd ezekkel a szilikon formákkal, ezért azt is rendeltem.
A héten meg is kezdtem a húsvéti főpróbákat és a mini kuglóf recepttel kezdtem el kísérletezni. Megnéztem az interneten számos receptet, de egyiket sem akartam egy az egyben kipróbálni, inkább alkottam egy sajátot, pontosan mérve mindent, hogyha jól sikerül, megőrizhessem.

Hozzávalók:

15 dkg finom liszt (B55)
10 dkg margarin (Rama)
15 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
2 egész tojás
3 evőkanál kefír
1 citrom reszelt héja

Mindenek előtt a formákat készítettem elő. Először használtam őket, ezért mindegyiket gondosan elmosogattam, kitöröltem szárazra és belül vékonyan átkentem őket olajjal. Ezután kivettem a sütőből a rácsot és ráhelyeztem a 12 kis kapszlit, úgy hogy ne billegjenek.
A sütőt beprogramoztam légkeverésen 160 fokra.

A margarinom a hűtőben volt ezért mikróban, 300 watton 30 másodpercig forgattam, hogy lágy, de nem olvadt legyen. Ezután robotgéppel, a habverő karral kevertem el a következő hozzávalókat: a tojásokat, a margarint, a cukrot, a reszelt citromhéjat. A lisztet és a csapott teáskanálnyi sütőport átszitálva adtam a masszához, majd hozzá kanalaztam a kefírt is.
Nagyjából 3 percig kevertem a géppel habosra, ezután kanalaztam is a tésztát a formákba.
A sütő eddigre már készen is állt, ezért igyekeztem az adagolással. A tésztát végül 11 formában osztottam el, így sikerült. Nem tudom kell-e emelni az adagon vagy csak most méreteztem picit el a porciókat.

Óvatosan kell mindenesetre mozgatni, mert a rácson könnyen megbillennek a viszonylag alacsony talpakon álló kis formák!
A mini kuglófokat 160 fokon, légkeveréses módban sütöttem 25 percig. Ezután húsfogó csipesszel egyenként kiemeltem őket egy hőálló alátétre és az illatok ellenére türelmesen vártam több mint két percig, hogy a szilikon formától szépen elváljanak a kuglófocskáim.

Hű, még melegen meg kellett kóstolnunk őket: üresen, nutellásan és barack lekvárosan is! ♥

Nekem azt hiszem “üresen”, csupán porcukorral meghintve ízlett a legjobban. Másnapra is hagytunk néhányat, hogy teszteljük a sütemény állagát “állottan” is.
A párom csak ennyit mondott róla: “ez most máshogy tökéletes”. Remek volt a reggeli kávé mellé!

Sok változatát el tudom még képzelni, és biztos fogok vele tovább kísérletezni, de a recept jó, ezért megőrzöm és jó szívvel ajánlom nektek is!

Vélemény, hozzászólás?