Svéd citromtorta a huszonhetedikre

A napokban már 27 éves lesz a lányom! Úgy alakult hogy ezt mi családilag ma ünnepeltük. Ha sütikről beszélünk, akkor az én Virágom mindig is odavolt a citromos dolgokért, ezért általában ilyenkor valamilyen citromos tortát készítek neki.
Mivel az ünnepi menü igyekezett a család több tagjának is kedvezni, ezért elég súlyos lett: babgulyás és túrógombóc. Mivel a terv szerint ennek befalása után következett még a torta, mindenképpen valami könnyű, egyszerű de különlegesen finom dolgot szerettem volna készíteni.
Számos hosszú percet a böngészésre szánva bukkantam rá a svéd citromtorta recepre, ami egyszerűségével és az általam elképzeld eredménnyel rabul ejtett.

Így ma délelőtt ez készült a csemetének. Az eredmény annyira finom, hogy nekem is kedvencem lett…

Hozzávalók:

15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
10 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
2 egész tojás
1 bio citrom
csipet só

A vajat még tegnap este elővettem, hogy puha legyen.
A sütőt bekapcsoltam és előmelegítettem 160 fokra (normál fokozat, nem légkeverés).
A cukrot és a tojásokat robotgéppel habosra kevertem.
Ezután hozzáadtam a puha vajat a masszához, beleszórtam a forró vízzel megmosott citrom lereszelt héjat és a frissen kifacsart levét.
Jól átpörgettem a géppel, és teáskanalanként pakoltam hozzá a lisztet, amíg el nem fogyott.

Ekkor a gondosan kivajazott tortaforma jénai tálamba öntöttem a tésztát és az előmelegített sütőbe raktam, amiben 160 fokon 35 percig sütöttem.
Ahogy mások is írták, ez a süti nem állja ki a tűpróbát, mert belül puha, szaftos. De tényleg készen van 35 perc múlva!
A tortát a sütőből kivéve hagytam kihűlni és évszámok ide vagy oda, szimbólikusan csak egy sárga gyertyácskát szúrtam a közepébe.
Porcukorral hintve tálaltam.

Isteni finom lett! Szerintem el fogom készíteni “csak úgy” is, mert hűtőben tuti eláll és szerintem nyáron egy forró kávé mellé remekül illik.

Boldog születésnapot Virágszálam!

Vélemény, hozzászólás?