Fokhagymás chilis garnéla

Érdekes élmény számomra, hogy teljesen rákattantam a sült garnélára és már annyira tudom kívánni, hogy “kínomban” el is készítem magamnak. Általában a tengeri ételeket nem fogyasztom csak frissen, tehát általában a ritka, külföldi nyaralások alkalmával nyílhat erre alkalom. Kivételt képez a “szabály” alól a hekk, amit bizony szoktam enni nyáron a balaton halsütőnél, mégha ki is borul rajta, hogy miért nem a hazai halat választom (már ha van).

Lényeg a lényeg, rákattantam a sült garnélára, és ez étteremben elég drága mulatság, no meg ahogy a legjobban ízlik, úgy nem is lehet kultúráltan enni…

chilis garnéla garnela.chilis_02

Ezt a magam által kitalált, egy barcelonai pubban fogyasztott étel által inspirált receptet eddig kétszer készítettem el és bátran ajánlom minden garnéla rajongónak!

Hozzávalók:

garnélarák (fagyasztott, tisztított), fokhagyma, chilipaprika, olíva olaj, vaj (elmaradhat), citrom, petrezselyem, só

A rákokat az Aldiban vettem, kettőnknek elég volt egy 250 grammos, natúr csomag, ami most 1.400 Ft. Összehasonlításképpen a közeli étteremben 2300 Ft egy garnélás előétel.
A szárított chili paprikát egy paleo boltban szoktam venni, fel van vékonyva karikázva és úgy zacskózzák le. Szerintem tavasszal ültetek saját fűszernövényt a kertbe és valahogy tartósítom magamnak majd.

A fagyasztott rákokat egy mélytányérba tettem, sóztam és hagytam kiolvadni (kb. negyedóra). A bő ujjnyi olíva olajat egy olyan, közepesen széles serpenyőben – amiben aztán bátran lehet tunkolni – felhevítettem és beledobtam a chili karikákat, és a megtisztított, karikákra vágott fokhagyma darabokat. Néhány percig hagyom őket sülni, de a fokhagyma nem éghet meg szóval nem nagy lángon, csak hogy kiengedjék az ízeket. Ezután növelem csak a hőfokot és dobom a rákocskákat a fűszeres olajba. Igazából itt derül ki, hogy mekkora serpenyő kell (előtte szemre fel lehet mérni), mert akkor jó hogyha minden rák egymás mellett elfér benne. Ha nem így van akkor inkább készüljön két turnusban. A rákok mindkét oldalát meg kell sütni. Könnyen látható mikor készülnek el, mert a fura szürkés áttetsző szín narancssárgára vált. Mi úgy szeretjük ha kicsit oda is pirul. Csak egyszer szoktam fordítani, tehát megvárom amíg megsül az oldal. Az egész kb. 5-8 perc.
Amikor elkészült, beleteszek egy kanálnyi vajat és megszórom frissen apírott petrezselyemmel (de első alkalommal nem volt itthon és úgy is remek volt).

Ropogós héjú friss bagettel kínálom kerámia tálkában vagy magában a serpenyőben, hogy lehessen tunkolni. Lehet a citromot rácsavarni vagy apró falatkákra vágva mellé fogyasztani.

garnela.chilis_03 garnela.chilis_04

Vélemény, hozzászólás?