Rántott csirke tepsiben

Családunkban igazából nincsenek nagy hagyományai a rántott hús fogyasztásnak. Nem mondom, hogy Anyu sosem készített, de mesélte, hogy gyerekként jobban gyorsultam a panírra, mint a benne lévő húsra és számos ételt ennél sokkal jobban kedveltem.
Az én csemetéim már jobban odavoltak ezért a bundás husiért, emiatt anno vettünk is egy fritut, amit aztán utáltam takarítani…
Mostanában olykor megkívántunk egy-egy finom rántott húst, de a “rendelős” helyek sokszor csalódást okoztak, otthon pedig nem szeretek bő olajban ételt készíteni, mert minden büdi lesz, fröcsköl összevissza, a fáradt olajat én már másra nem használom fel, ezért pazarló és azt mondják nem is olyan egészséges…

Igenám, de a tepsis rántott hús lehetősége azért elég izgalmasan hangzik, nem?! Több helyen is találtam ilyen receptet és egyik hétvégén azt gondoltam, belevágok az elkészítésébe. Fú, isteni lett! Ropogós bunda, puha, szaftos husi, minimális piszok és olajszag helyett csak csodálatos illat a konyhában!

Sajnos akkor nem írtam fel a “miből mennyit és hogyan”-t, és miután a párom áradozott róla, csomó ismerős faggatott, pontosan hogyan is készült. Így most hétvégén újabb, dokumentált kísérletet tettem.
A receptet és tapasztalataimat ezúton osztom meg veletek!

Hat főre vásároltam, szinte minden leendő fogyasztó mást kért, ezért vettem csirkemellet, alsó- és felsőcombot, farhátat, szárnyat és májat is. Azért nem egész csirkét, mert sajnos annak csak két szárnya van…

A panír hozzávalói: finom liszt, 6 tojás, 1 dl napraforgó olaj, durvára őrölt panírmorzsa, só.

sufonesza_tepsis.rantott.hus.00

A darabolt csirkehúst megmostam, tisztítottam és besóztam. Néhány órára a hűtőbe tettem.
Két tepsibe sütőpapírt terítettem és ecsettel megkentem olajjal a papír felszínét.
A sütőt 180 fokra melegítettem.

sufonesza_tepsis.rantott.hus.01

A húsokat a klasszikus módszerrel paníroztam, annyi különbséggel, hogy a felvert tojáshoz kevertem az olajat 6 db tojás (M) – 1 dl olaj aránnyal (tehát kisebb adag esetén 3 db tojás 0,5 dl olaj). Só természetesen kell a tojásba.
Ez az adag kellett a következők panírozásához: 6 db csirkeszárny, 2 db szeletekre vágott csirkemell filé, 4 db csirke alsócomb, 4 db csirke felsőcomb, 3 egész farhát, 4 db csirkemáj.

sufonesza_tepsis.rantott.hus.02

A darabokat egyszer forgattam a panír hozzávalóiba: 1. liszt 2. olajos tojás 3. panírmorzsa. Ezután belepakoltam őket a tepsibe, úgy hogy ne érjenek egymáshoz.

50-60 percig sültek. Kb. 35 perc után forgattam meg a csirke darabokat, hogy mindkét oldal szép pirosra süljön. A csirkemellek kicsit szárazak lettek, kevésbé szaftosak mint a múltkor. Ennek oka az volt, hogy akkor egyben hagytam a feleket, most meg szeleteket vágtam a filéből.

Én a sütőt az utolsó 20 percre átkapcsoltam légkeverésesre, mert az egyik tepsim fala magasabb volt és abban nem olyan látványosan pirultak a húsok. Egy tepsivel elég az 50 perc, 180 fok és nem kell légkeverés.

Amikor elkészült a hús, jó ha 5 percig áll, pihen (úgyis nagyon forró) – addig lehet teríteni.
Mi balzsamecetes zöldsalátával ettük. A husiból egyetlen falat sem maradt!

Próbáljátok ki, csodálatosan finom!

sufonesza_tepsis.rantott.hus.05

Vélemény, hozzászólás?